пятница, 3 августа 2018 г.

Книги сонячного літа


Немає часу, що більше підходить для читання, ніж літні канікули! Вони просто створені для того, щоб витратити пару веселих годин, занурившись у літературні пригоди, і сьогодні я познайомлю вас з дитячими книгами, які нікого не залишать байдужими.


Госінні, С. Пригоди малого Николя / С. Госсіні. - Москва: Махаон, 2016. - 800 с.
Якщо ви прочитаєте хоча б одну книгу Госсіні Сампє про малюка Николя, вам вже не вдасться зупинитися, поки не прочитаєте усю серію пригод цього  французького школяра. Саме завдяки цій книзі багато дітей, яких дуже важко заставити взятись за книгу, зрозуміли, що читання може бути заняттям дуже захопливим. Короткі і смішні розповіді описують кумедні пригоди з життя французьких школярів. Живі, непосидючі хлопчики, курйози у школі, смішні випадки на вулиці та дома, забавні випадки під час відпочинку. Книга не тільки затягує цікавими сюжетами, а й дає заряд гарного настрою! За мотивами цієї серії нещодавно вийшов фантастично красивий, дуже смішний фільм; також є багатосерійний мультфільм, але від книги ви отримаєте набагато більше задоволення.


Хосвельд Д. Карлотта. Випробування в інтернаті / Д. Хосвельд. - Харків: Ранок, 2017. - 224 с.
Дівчатам сподобається серія книг німецької письменниці Дагмар Хосфельд про Карлотту, життя якої було цілком щасливим, поки дівчинці не виповнилося десять років. У її мами з'явилася нова сім'я, а тата чекає далеке відрядження на цілий рік, і Карлотту відправляють в інтернат, де дівчинку оточують дивні сусідки, нестерпні заняття академічним веслуванням і жорсткий розклад дня. До того ж одна з сусідок щось приховує, раз у раз вирушаючи бродити по ночах ... Життя в інтернаті виявляється повним цікавих подій і таємниць, але на початку Карлотті доведеться зіткнутися з серйозними випробуваннями на міцність.


Хосвельд Д. Карлотта. Несподівані знайомства в інтернаті / Д. Хосвельд. - Харків: Ранок, 2017. - 224 с.
Кожна нова книга - це новий навчальний рік. У другій книзі «Несподівані знайомства в інтернаті» Карлотта вже освоїлася і навіть майже не сумує за домівкою ... Але тільки щось недобре коїться з подругами Карлотти: одна повернулася на навчання з гіпсом, а інша ходить похмуріше хмари і плаче ночами. До того ж у учнів починають пропадати речі. І Карлотті належить з усім цим розібратися, знайти злодія і впоратися з усіма труднощами.


Хосвельд Д. Карлотта. Дубль тринадцять / Д. Хосвельд. - Харків: Ранок, 2017. - 224 с.
У третій книзі «Дубль тринадцять» розмірене життя інтернату виявляється під загрозою. Учні дізналися, що поруч з інтернатом буде кастинг для популярного серіалу, і тільки про це і говорять! Карлотта, якій абсолютно не до душі весь цей галас, хотіла залишитися в стороні, але не тут-то було. Її вірні подруги у що б то не стало хочуть познайомитися з дресирувальником звірів, а для цього хтось із трьох зобов'язаний отримати роль і потрапити на майданчик! І Карлотта кидається на виручку до подруг.


Штединг, С. Петронелла- яблунева відьмочка / С. Штединг. - Харків: Віват, 2018. - 206 с.
Чудова історія про відьму Петронеллу. Її автора, письменницю Сабіну Штедінг, називають сучасною Астрід Ліндгрен. Петронелла - добра відьма. Вона зовсім невеликого росту і живе в яблучному будиночку, піклується про свій яблуневий сад, літає на жуку і насолоджується життям. Поки поруч не оселяються жахливі істоти. Це люди! Найжахливіші шкідники! Раз у раз норовлять то сад вирубати, то полити всі рослини отрутою від комах і заподіяти купу інших неприємностей! І Петронелла бореться з ними, як може. Книга дуже добра і дуже смішна. Здавалося б, скільки вже всього написано і про відьом і про дітей, і про усіляких маленьких чоловічків, але Сабінеі Штедінг вдалося створити свій власний маленький яблуневий світ, не схожий на всі інші.


Касьян О. Фея на ім'я Поліна / О. Касьян. - Харків: Ранок, 2017. - 84 с.
Особливий світ створила і письменниця Олена Касьян в книзі «Фея на ім'я Поліна». Вона чарівним чином повертає дорослих у дитинство, а дітей робить добрішими і мудрішими. Дівчинка Поліна живе і замислюється над зовсім недитячими питаннями: де у людини знаходиться совість і як можна її виміряти, куди дівається час і де знаходиться «край світу», якщо Земля кругла? Вона мріє скоріше вирости і розгадати всі загадки, щоб зробити світ краще і справедливіше. У цьому їй допомагають вірні друзі, добре серце і вміння в усьому знаходити хороше. Дорослих же книга вчить любити і розуміти своїх дітей такими, якими вони є.

Володимирівська А. Василинка -  руда вдача / А. Володимирівська. - Харків: Віват, 2016. - 92 с.
Книга Анни Владимирової «Василинка - руда вдача» про дівчину з яскравим характером і не менш яскравою зовнішністю. Василинка не схожа на інших, і багато хто вважає її дивачкою. Але дівчинку це не бентежить, вона бореться за право бути собою і в цьому їй допомагають близькі люди і вірний пес. Книга вчить зберігати свою індивідуальність, протистояти чужому впливу і жити в гармонії з собою і світом.


Сотник Ю. Як я був самостійним / Сотник Ю. - Москва: Росмен, 2016. - 126с.
До збірки «Як я був самостійним» увійшли найвідоміші оповідання чудового письменника Юрія Сотника. Своє перше оповідання про кошеня, що живе у їх комунальній квартирі, Юрій Сотник написав у четвертому класі. Твір зайняв перше місце на шкільному конкурсі і навіть був прочитаний з естради. Дізнавшись про такий карколомний успіх, юний автор запитав у мами: - А можна жити так, щоб ніде не працювати, а тільки писати оповідання? Мама пояснила, що таке письменник, і ця спеціальність, як згадував згодом Сотник, йому дуже сподобалася. «Справа в тому, що оповіданнячко далося мені без найменшої праці, а бити байдики я дуже любив, тому швидко зметикував, що професія письменника якраз по мені». Герої Сотника - веселі і заповзятливі хлопці, які потрапляють в найнеймовірніші пригоди, вони ніколи не сумують і завжди готові прийти на допомогу другові.


Раскін О. Як тато був маленьким / О. Раскін. - Москва: Махаон, 2018. - 176с.
Смішні та веселі історії Олександра Раскіна зі збірки «Як тато був маленьким» розповідають дитині про те, що його тато і мама, виявляється, були колись такими ж, як він, теж ІНОДІ здійснювали дурниці і помилки. Але, як не дивно, вижили і стали хорошими шанованими дорослими людьми. І, швидше за все, саме тому, що зробили з цих історій вірні висновки. Дорослі в книзі теж не ідеальні і поводяться несправедливо по відношенню до дітей. Тому книгу корисно читати і батькам. Щоб зрозуміти, наприклад, що твоя дитина НЕ ХОЧЕ грати на піаніно ще ДО того, як дитина почне ховатися під ліжко від вчительки музики! Зрозуміти, що цього хочеш ти - батько. А дитина твоя, навіть не вміючи грати на піаніно, все одно може вирости Людиною з великої літери, і це - головне!


Андрусяк І. Сорокопуди, або Як Ліза і Стефа втекли з дому / І. Андрусяк. - К.: Час майстрів, 2015. - 96 с.

Книга «Сорокопуди або як Ліза і Стефа втекли з дому» руйнує стереотип про те, що всі хлопці - шибеники і пустуни, а дівчатка - виховані і слухняні. Справжня дівчинка завжди готова довести кому завгодно, що вона зовсім не поступається хлопчакам, а може, і перевершує їх - особливо в добрих витівках. І, звичайно ж, відомий український письменник Іван Андрусяк все про це знає - адже цю повість він писав про свої дочок. А ще книжка переконує в тому, що справжніх пригод не потрібно шукати за морями-океанами, адже кожен куточок нашої країни по-своєму унікальний і цікавий, сповнений власних легенд і загадок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий