четверг, 19 ноября 2015 г.

Валеологічна пам’ятка «Вмій казати «НІ»

 
Валеологічна пам’ятка
«Вмій казати «НІ»

Що таке межа? Це лінія, риса, яка показує кордон, грань. У психології під кордонами розуміють межі власного "я". Є фізичні кордони. Це межі нашого тіла. Є також духовні кордони. Вони обмежують наші переконання, цінності, життєві принципи, погляди. Якщо в людині не встановлені духовні кордони, то інші люди можуть нав'язати їй свої переконання, погляди, змусити робити те, що не узгоджується з її поглядами на життя. Якщо у людині встановлені свої духовні кордони, то вона має чітке уявлення, що для неї добре, а що погано, така людина ніколи не піддається чужому впливу.

Зазвичай не можуть сказати слово "ні" слабкі люди. Дійсно, кордони встановити непросто, це велика робота над самим собою, над своїми думками, вчинками. Не бійтеся того, що люди будуть думати про вас як про егоїста. Тільки по-справжньому полюбивши і почавши поважати себе, можна відчути життя в усіх його барвах. І ваше оточення почне поважати вас набагато більше, адже тепер серед них буде людина, яка дійсно знає собі ціну.

Це добре бути корисним, уважним та охочим допомогти, але є велика межа, між бути корисним і бути використаним. Невже ти хочеш відчувати себе, наче ганчірка для миття підлоги?

Коли ти відчуваєш, що мусиш сказати «Ні» і готовий це зробити – говори і розумій це. Говори це спокійно, в твоєму голосі повинен звучати повний контроль над собою і ситуацією. Твої жести повинні відповідати тону твого голосу. Дивися людині в очі і не відводь погляд. За твоє життя відповідальний ТИ. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий