вторник, 10 мая 2016 г.

Дитячі книги, які варто прочитати дорослим



Олдос Хакслі казав: «Не годиться ставати дорослим, не прочитавши усіх дитячих книг». Ми з ним згодні і вважаємо, що надолужити згаяне можна в будь-якому віці. Тому що дійсно хороші дитячі книжки пишуться не тільки і не стільки для дітей. У них все по-справжньому: любов, дружба і чарівництво, тому дорослим теж дуже корисно читати й перечитувати їх. У цій пам'ятці зібрані саме такі книги, які з висоти свого віку, кожен прочитає по-новому.

Льюїс Керролл «Аліса в Країні чудес»
Мабуть, найкраща книга в жанрі абсурд, така улюблена кількома поколіннями. Багато хто навіть вважають, що божевільна історія дівчинки, яка провалилася в кролячу нору, розрахована виключно на дорослих: занадто багато в ній логічних, математичних і філософських «заморочок».

Туве Янссон «Все про мумі-тролів»
Дивно, але історії про чарівних мумі-тролів нібито ростуть разом із нами. Перечитані сьогодні, вони не здадуться вам дурними, наївними чи дитячими. Ви знайдете в них те, що потрібно саме зараз і саме вам - спокійну добру мудрість, відчуття любові і захищеності.

Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра»
Книга, яка нагадає вам про те, що можна підкорити світ, маючи в арсеналі лише відро з фарбою і пензлик. Дозвольте дитині всередині себе веселитися з цим хлопчиськом, шукати скарб, бути піратом і розбійником, з захопленням стежити за кожною його вигадкою. Головне, вам вже не буде нудно - це ми можемо гарантувати.

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»
Якщо ви з жахом розумієте, що стали занадто дорослими - перестали дивитися на зоряне небо і задавати питання, почали вимірювати життя цифрами, розлюбили квіти - перечитайте «Маленького принца». Це одна з тих книг, які здатні повернути людині самого себе.

Памела Треверс «Мері Поппінс»
Ця казка - не просто подорож в сюрреалістичний, чарівний світ. Це - безцінне нагадування кожній людині, що ми самі творимо свою реальність, самі приносимо в життя чудеса - або не приносимо, в залежності від власного вибору. Вона розповідає про те, що головне - не боятися змін і вірити в себе. Всім, хто мріє змінитися, читати обов'язково.

Алан Мілн «Вінні-Пух і всі-всі-всі»
Іноді по-справжньому мудру пораду може дати тільки той, у кого в голові тирса. За видимою простотою оповідань про плюшевого ведмедика та його друзів ховається ціла філософія і глибока життєва мудрість. Ми ж нікого не закликаємо філософствувати: просто читайте, згадуйте дитинство і насолоджуйтеся.

Олександр Волков «Чарівник Смарагдового міста»
У героях російської версії «Чарівника з країни Оз» ми легко можемо впізнати самих себе. Кожен шукає власну дорогу з жовтої цегли і мріє позбутися маленьких слабостей. У підсумку нам все одно доведеться позбавлятися від них самостійно.І це чудово.

Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха»
Ця книга з нашого списку - тільки для дітей, причому сподобається вона всім дітям від 6 до 86 років. У ній – справжні непереможні пустощі, які змушують очі горіти від захоплення. Концентрат оптимізму і радості життя. І ще один привід задуматися - а не перетворився я годиною в старе відро?

Джон Р.Р. Толкін «Хоббіт, або Туди і назад»
«Хоббіт», який очолив список культових книг ХХ століття, - далеко не звичайний твір. Це альтернативний світ, подорожуючи по якому ти проти волі починаєш краще розбиратися у власному житті, в своїх відносинах з навколишньою дійсністю. Може саме в цьому секрет нестаріючої саги Толкіна?

Микола Носов «Незнайко на Місяці»
Цю казку з елементами фантастики економісти називають самим розумним і доступним підручником політекономії. З нього можна відмінно засвоїти, що таке реклама, акціонерне товариство, продажна преса, страйк, безробіття, біржа, що таке ринкові відносини. Загалом, абсолютно не дитяча історія.

Валентина Осєєва «Дінка»
На поверхні - історія невгамовної непосиди-дівча і її родини, дитячої дружби і пригод, але глибше - розповідь про простих людей, що живуть в непросту епоху, про ідеї та ідеали, в які так свято вірили, і які рано чи пізно все одно руйнувалися. Добра, цікава і велика книжка, наочніше будь-якого підручника історії розповідає, нехай і дещо однобоко, про роки революції.

Джоель Харріс «Казки дядечка Римуса»
Коли ми читаємо ці казки в дитинстві, то помічаємо тільки хитромудрого братика Кролика, бідолаху Братца Лиса, кмітливого Братца Черепаху і інших звірів, але з віком нам відкривається оповідач - нескінченно мудрий дядечко Римус, у якого кожен з нас може вчитися доброти і терпимісті.

2 комментария:

  1. Гарний огляд, автору - респект!

    ОтветитьУдалить
  2. Так, у дорослому віці багато книг бачишь під іншим кутом зору. Гарний огляд. Ми на його основі розробили на дорослому абонементі, дякуємо за ідею. Чекаємо нових матеріалів

    ОтветитьУдалить