среда, 26 апреля 2017 г.

Навігатор читання 10 правдивих книг про війну

Є книги, які необхідно читати, перечитувати, дбайливо зберігати, показувати дітям. Це книги про події Другої світової війни, про заплямовані кров'ю сторінки нашої історії. Головне - це книги про людей, таких самих, як ми, але яким випало жити в недобрі часи. Живу пам'ять війни необхідно зберегти. Хоча б для того, щоб таке більше ніколи не повторилося.
Довженко, О.П. Україна в огні / О. Довженко. — Х. : Фоліо, 2010. - 351с.
Розповідає правду про народ і його біду, про палаючу в вогненному кільці між двох імперій Україну. У творі не має піднесеного пафосу, оспівування тріумфального рyxy Червоної Армії. Коли читаєш, стає страшно від тих злочинів, які творили німці на нашій землі, стає страшно від того зла, яке робили самі українці, зраджуючи себе і свою Батьківщину. Але все це – неприхована правда війни, неприхована правда історії українського народу.
Васильев, Б. Л. В списках не значился / Б. Васильев. — М.: Детская литература, 1986.
Борис Васильєв вмів говорити про війну, як ніхто інший. Кожне його слово проникає до глибини душі, тому що його книги справжні. Історія останнього захисника Брестської фортеці не виняток. Це роман про любов, про героїзм простої людини, яка перемогла у своїй війні - «смертю смерть подолавши».
Симонов, К. М. Живые и мертвые / К. Симонов. — Москва: АСТ, 2004. — 509 с. 
Грандіозна епопея Симонова охоплює часовий проміжок з червня 1941 року по липень 1944 року. Одна з найбільш вражаючих книг про Другу світову війну, трилогія нікого не залишає байдужим. Симонов пише про події тих років просто, прямо і чесно - і від цього тільки страшніше.
Франк А. Убежище. Дневник в письмах / А. Франк. – Москва: Текст: Книжники, 2015. – 344 с.
Анна Франк народилася в 1929 році. А померла у концтаборі, коли їй було всього 15 років. Її щоденник, який вона вела в Амстердамі, ховаючись з сім'єю від нацистів, став відомий всьому світу. Це голос звичайної дівчинки, яка вела щоденник, щоб розповісти про свої почуття, але перетворила його в одне з страшних свідчень війни.
Гроссман, В. С. Жизнь и судьба / В. С. Гроссман. – М. : Вагриус : Аграф, 1998. – 652 с.
Це - «Війна і мир» ХХ століття, книга, що збиває з ніг, правдива від першої до останньої сторінки. Та сама, яка поведе тебе по всіх колах пекла війни і змусить пройти їх, не закриваючи очі ні на секунду. А потім вона покаже тобі людей - живих, справжніх, таких же як ти. І в цьому пеклі вони як і раніше будуть любити, мріяти, сподіватися і боротися за краще майбутнє.
Адамович, А. Блокадная книга / А. Адамович, Д. Гранин. - Санкт-Петербург : Лениздат : Команда А, 2013. – 541 с.
Книгу про блокаду Ленінграда самі автори назвали «епопеєю людських страждань». Це - документи, щоденники, спогади очевидців. Це - твір про силу духу, про те, що допомагало людям залишитися людьми, перебуваючи в нелюдських обставинах.
Бондарев, Ю. В. Горячий снег / Ю. В. Бондарев. - Москва: Эксмо, 2011. - 637 с.
Чесна розповідь про битву на Сталінградському фронті, написана її учасником. Все починається з першого бою лейтенанта Юрія Бондарева - свідка, а потім класика військової прози. Артилерійський розрахунок перегороджує шлях ворожим танкам під Сталінградом. Хлопці стоять на смерть. Від них залежить результат не тільки самої кривавої битви, але в підсумку і всієї війни.
Быков, В. В. Альпийская баллада : пер. с бел. / В. В. Быков. – М. : Молодая гвардия, 1979. – 288 с.
Любов і війна - чи можна уявити собі ще більш несумісні поняття? Але людина завжди залишається людиною, і біля підніжжя Альп народжується любов простого білоруського хлопця Івана і італійки Джулії, які втекли з концтабору. Любов, яка підживлюється бажанням свободи і яку так скоро і безжально обриває війна.
Алексиевич С.А. У войны не женское лицо / С.А. Алексиевич. — М.: Время, 2008. — 414 с.
У війни немає обличчя - ні жіночого, ні якого-небудь ще. Проте книга Алексієвич, що показує війну очима жінок, є однією з найзнаменитіших у світі. Вона наповнена болем від першої до останньої сторінки. Після неї сама думка про війну здається абсурдною і божевільної. І дуже хочеться жити.
Ремарк Э. М. Время жить и время умирать / Э. М. Ремарк ; пер. И. Горкина. - М. : Аурика, 1995. - 509 с.
Це історія німецького солдата Ернста Гребера, який усвідомлює, що не хоче бути бездумним гвинтиком військової машини. Який бачить позаду лише пекло випалених країн, а попереду - бруд і кров війни. Який розуміє, що «часу вмирати» немає кінця, і хоче, щоб настав «час жити». Але чи настане він?

Комментариев нет:

Отправить комментарий